ETT INTEGRERANDE ARBETSSÄTT
I dag lever barnen i en snabbt föränderlig värld. De får information från många håll och har kunskaper i en omfattning som var helt otänkbar för bara fyrtio, femtio år sedan. Det ställer nya krav på skola, lärare och pedagoger. De vuxna har inte längre alla svar. I stället blir de ofta handledare i ett sökande, i en process.
För att kunna möta detta informationsflöde arbetar vi i projektform och med teman. Det ger oss möjlighet att tillvarata barnens kunskaper och frågor och samtidigt se helheter i en splittrad mångfald.
I projekten och teman väver vi samman historia, geografi, samhällskunskap, biologi, teknik, mm till en helhet i vilken barnen får agera. Här tar uttrycksformer vid som drama, musik, bild, mm och eleverna får levandegöra historia, nuet eller ett framtida samhälle.
Läroboken blir en del i ett större sammanhang. Inför starten av varje projekt utgår vi från kursplanens kunskapsmål inom de enskilda ämnena. Inom denna ram tar sedan projektet gestalt.
Slutredovisningen kan få mycket skiftande uttryck. Ett projekt eller tema kan utmynna i texter, broschyrer, tidningar, teater, film , musikaler, utställningar eller annat.
"Att få undersöka och att få uttrycka sig på olika sätt ger fler barn möjlighet att komma till sin rätt. Det ökar barnets självkänsla."